28.1.2009

Syntipukki, taantumapeikko ja metsän yrittäjät

Kun menee huonosti aletaan etsimään syyllistä. Taantumassa syylliseksi on viimeksi leimattu markkinatalous. Työpaikkoja häviää, tilauskannat pienenevät ja yrityksiä kaatuu. Syyttelty on helppoa, vaikka samaan aikaan monella firmalla porskuttaa hyvin eteenpäin, ostovoima paranee ja kaiken huipuksi kuluttajat ovat taas tulleet uskoon oman talouden osalta.

Pääministeri Vanhasen linjaukset ottavat kaiken irti syntipukkileikistä. Jukka Relander peilaa tilannetta Hesarissa 20.1.2009 seuraavasti:
Uusliberaalit ovat olleet oudon hiljaista poikaa kuluneina kuukausina. Sääntelemätön markkinatalous on julistettu toimimattomaksi itseänsä porvarihallituksen pääministerin puheissa, eikä kokoomuslaisella valtionvarainministerillä ollut tähän havaintoon juuri huomauttamista. Tuntuisi valitsevan uusi konsensus: kapitalismi on kaunis idea, mutta ei toimi käytännössä.

http://www.hs.fi/juttusarja/relander/artikkeli/Kolmatta+tiet%C3%A4+takaisin/1135242873188
Kauppalehdessä soi toinen sävel. Guruksikin tituleerattua Tom Petersiä siteerataan (KL 27.1.2009):
Hyvinä aikoina yritykseen kertyy ylimääräistä läskiä.
Niin, sitä läskiähän tässä leikataan, kun porukkaa potkitaan pihalle. Suomen ylitiukan työlainsäädännön vuoksi leikkaukset on kaikista helpoin tehdä talouden taantuessa "tuotannollisista ja taloudellisista syistä". Edes media ei arvostele, vaan ymmärtää yhtäkkiä tilanteen.

Eli kun markkinatalous korjaa ylikuumentunutta tilannetta, se lopettaa monen mielestä toimimisen. Pitää aloittaa sääntely, ettei kenellekkään tule paha mieli.

Taantuma tuo mielestäni pitkään kaivattua tuuletusta. Firmat pääsevät eroon painolastista, huonoimmin hoidetut putiikit häviävät kokonaan ja kilpailu perustuu hetken aikaa taas oikeasti hyödyn tuottamiseen, kun hehkutukseen ja fiilistelyyn ei ole varaa.

Erityisesti yrittäjien ja yritysjohdon pitäisi tanssia pöydillä ja ottaa tilanteesta kaikki ilo irti.
Nyt pääsee vihdoinkin toimimaan uudella tavalla. On jopa sosiaalisesti hyväksyttävää saneerata firma kuntoon, jos ei muuten niin valtion tukiaisten vauhdittamana. Joudut ainoastaan luopumaan tämän vuoden osingoista. Töihin siitä!
Älä jää nurkkaan nyhjäämään ja pelkäämään taantumapeikkoa. Ota tilanteesta kaikki ilo irti ja pistä firmasi nyt tuloskuntoon. Se palkitsee heti ja erottaa sinut kilpailusta, kun markkina taas kuumenee. Minä ainakin teen juuri näin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti