10.3.2009

Idea ei ole minkään arvoinen, siitä on tehtävä arvokas

Pelkkä idea on tyhjää ilmaa. Sonera on siitä joskus maksanut maltaita, mutta tämä ei todennäköisesti tule toistumaan. Jos haluat tehdä ideoillasi rahaa, sinun on tehtävä niistä ostettavia ja arvokkaita - jalostettava ne joksikin muuksi.

Ihmiset eivät tunnu pelkäävän mitään yhtä paljon, kuin että joku varastaa heidän ideansa. Ideaa salaillaan ja siitä puhutaan kuiskaten.
Eihän naapurin bisnes ole mitään. Minulla oli ihan sama idea jo viisi vuotta sitten, en vain ehtinyt tekemään asialle mitään.
Kuullostaako tutulta? Jos kuullostaa, nyt on aika lopettaa ruikuttaminen ja tekosyiden keksiminen.

Ideat ovat ainoastaan potentiaalia. Ilman taitavaa ja työntäyteistä toteutusta ideasta ei ikinä saa rahaa tai muutakaan hyötyä. Vasta bisnekseksi asti viety idea on rahan arvoinen - siis silloin, kun teetkin jo itse rahaa ideallasi.

Idea ei ole minkään arvoinen, ellei sitä toteuteta. Idea yksinään ei tuo rahaa, ei tuo asiakkaita eikä auta saamaan ruokaa pöydälle.

Markkinointiguru Seth Godin kirjoittaa blogissaan samasta aiheesta eri näkökulmasta:
Here's the essential distinction: Selling ideas is a fundamentally different business than having ideas.

http://sethgodin.typepad.com/seths_blog/2008/12/what-to-do-with.html
Minulla kesti monta kuukautta ymmärtää mitä herra Godin oikeastaan tarkoitti. Hän tarkoitti mielestäni nimenomaan sitä, että idea saa arvon vasta, kun keksit miten sen voi muuttaa rahaksi. Jos et tee sitä toteuttamalla ideaa sinun pitää tehdä se jotenkin muuten: kirjoittamalla siitä kirja tai tekemällä siitä muuten "ostettavaa".

Tätä taustaa vasten en ymmärrä, miksi ihmiset ovat niin uskomattoman peloissaan siitä, että joku varastaa heidän ideansa ja tekee sillä rahaa. Idean realisointihan vaatisi ryhtymistä, riskin ottamista ja tajuttomasti töitä. Aniharva on siihen kykeneväinen.

Älä pelkää, että joku pöllii mahtavan ideasi! Jos et itse pysty toteuttamaan ideoitasi, pyri löytämään muita keinoja tehdä niillä rahaa. Kukaan ei ikinä tule antamaan sinulle rahaa vain koska sinulla sattuu olemaan jokin idea. Tee siitä jollekkin muualle arvokas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti