7.7.2009

Myy jotakin helppoa, teet sillä enemmän rahaa

Asiakkaasi haluaa takuulla ostaa sinulta jotakin, joka ei aiheuta hänelle ongelmia. Miksi siis myyt hänelle monimutkaisia ja vaikeita tuotteita ja palveluita, jotka takuulla aiheuttavat ongelmia?

Minusta on tullut ehdoton helppouden puolestapuhuja. Olen perusluonteeltani patalaiska ja haluan päästä helpolla.
Aikaisemmin luulin, ettei bisneksessä kannata pyrkiä pääsemään helpolla, koska asiakkaat eivät ole valmiita maksamaan jostakin, joka on helppoa. Katin kontit.
Asiakkaille helpon ja vaikean välillä näkyy ainoastaan se, miten paljon ongelmia vaikea tuottaa heille. He ovat tyytymättömiä ostettuaan jotakin vaikeaa.
Kun tietyn palvelun tai tuotteen toimittaminen on tavalla tai toisella vaikeaa, se näkyy väistämättä asiakkaalle saakka. Kun toimitus on vaikea, ongelmia tulee. Kaikkia ongelmia ei voi peittää asiakkaalta, vaan osa niistä tulee ilmi. Ennemmin tai myöhemmin.
Vaikeus vaikuttaa myös myymiseen. Kuka haluaisi väkisin ongelmia itselleen?
Jos tiedän, että joku asia on vaikea, en myy sitä. Vasta kun asiakas vaatimalla vaatii, suostun myymään vaikean palvelun ja kadun jälkeenpäin, koska tiedän saavani taas harmaita hiuksia. Ja paljon.
Helppouden talousmatematiikkakin on helppoa. Jos toimitus on helppoa, se käy nopeasti. Tämä tarkoittaa sitä, että ehdit sekä myydä että toimittaa enemmän. Rahantuloa ei voi estää.

Oletko kyllästynyt siihen, että kaikki on vaikeaa? Ei hätää, ratkaisu on perin yksinkertainen. Myy vain sellaisia tuotteita ja palveluita, joita on helppo toimittaa!

6 kommenttia:

  1. Erinomainen ohje, jonka olen luvannut itselleni lukea uudestaan aina tehdessäni tarjousta asiakkaalle taikka tuotteistaessani jotakin uutta.

    Kaiken kaikkiaan kirjoitat mielestäni suomalaiseen parhaimmistoon lukeutuvaa businessblogia, valitettavasti vain anonyymisti. Olisi hienoa tietää kuka on näiden viisuaksien takana ;)

    VastaaPoista
  2. Hei Pekka,

    Kiitos kannustavasta palautteestasi! Olen päättänyt kirjoittaa nimimerkillä siksi, etten varoisi sanomisiani liikaa.

    Itse asiaan: tarvitsen ohjetta itse kaikista eniten ennen asiakastapaamisia. Kohtaamistilanteessa kun on kaikista helpoin mennä lupaamaan vaikeita asioita, jotta kaupan saa päätettyä.

    VastaaPoista
  3. Erinomainen blogi! Löysin tänään tämän ja viskasin samantien artikkelin tuonne BlogiSpottiin: http://www.blogispotti.fi Sen verran laadukkaasti kirjoitettua kamaa ja oivallisia ohjeita.

    VastaaPoista
  4. Kiitos myös minun puolestani hyvästä blogista!

    Teksteistäsi keskustellaan osoitteessa http://www.loippari.com/2009/07/haluatko-nakya-blogiseurannassani.html, jossa minäkin sanon sanasen. :)

    Koska haluat pysyä anonyyminä, minulle herää pari kysymystä:

    1) Miksi et halua hyödyntää blogiasi tunnettuus- ja markkinointikanavana? Tekstisi ovat asiantuntevia, joten ne tukisivat hyvin yrittäjyyttäsi. Meitä lukijoita kiinnostaa tietenkin, seisotko tosielämässä sanojesi takana. ;)

    2) Mitäs jos oletkin Jari Parantainen, joka haluaa ensin anonyymisti kasvattaa blogin lukijakuntaa ja sitten vasta julkaista sen omalla nimellään? Ainakin kirjoitustyylisi on hyvin pitkälti samanlainen - niin samanlainen, että en tiedä, onko se kopiointia vai hyvää oppimista.

    Joka tapauksessa jään ilman muuta blogisi seuraajaksi. Kiinnostavaa nähdä, mihin suuntaan se kehittyy.

    VastaaPoista
  5. Kiitos Koivulahti ja Ei oo totta palautteestanne! Mukavaa, että ajatukseni herättävät teissä kiinnostusta.

    Ei oo totta:

    1) Elämässä on muutakin kuin markkinointi. Blogini tarkoituksena on kanavoida omaan yrittäjyyteeni liittyviä ajatuksia sellaiseen muotoon, jossa niistä voi olla hyötyä myös muille.

    2) Hyvänä tuotteistajana Parantainen on paketoinut blogikirjoituksen helposti pöllittävään muotoon. Kirjoituksen sydämenä toimii opetus, ahaa-elämys, joihin törmää päivittäin. Siihen liitetään aihetta valottava tarina ja lopuksi koko paketti tiivistetään kiinnostavalla tavalla ingressiin.

    VastaaPoista
  6. Ei kestä kiittää, totuuden sanoja nuo kehut. Tästä aihealueesta ei meillä juuri blogeja löydy.

    Tuohan tuo anonyymius tiettyä mystiikkaa ja lisämielnkiintoa, kun yritämme arvuutella, millä alallat oikein olet jne.

    Itse koetan olla riittävän rohkea kirjoittaakseni omalla nimelläni, mitä haluan sanoa.

    VastaaPoista