17.2.2010

Tarvitseeko yrittäjän olla asiantuntija?

Juttelin tuttavani kanssa ja monen muun lailla hänessä asui unelma yrittäjyydestä. Tuttavani tiivisti yrittämisen esteen suurinpiirtein seuraavasti:
Ongelma on, etten osaa mitään niin hyvin, että voisin perustaa sen ympärille yrityksen. En osaa ohjelmoida tai tehdä kirjanpitoa enkä myöskään ole konsultti.
Hänen ajatuksensa yrityksen perustamisesta perustui malliin, jossa hän aloittaa myymällä omaa osaamistaan ja kysynnän kasvaessa palkkaa lisää samanmoisia osaajia tuottamaan samaa palvelua itsensä rinnalla tai alaisuudessa. Mielestäni tämä on huono strategia yrittäjälle.
Jos suunnittelet yrityksesi oman tekemisen kautta olet perustamassa yrityksen sijaan työpaikkaa. Yrityksen lähtökohtana pitää olla asiakas ja asiakkaan ongelma.
Yrittäjän ei tarvitse olla sen enempää asiantuntija kuin muidenkaan. Jos joku on joskus huolinut sinut töihin ja vielä jaksanut katsella sinua muutaman vuoden ajan, omaat todennäkösesti tarpeeksi asiantuntemusta.

Yrittäjän tehtävä on valita asiakas ja asiakkaan ongelma, myydä ratkaisu ongelmaan ja toimittaa se. Tärkeintä yrittäjälle on ymmärtää asiakastaan ja saada sitten asioita tapahtumaan asiakkaalla, alihankkijoilla ja kumppaneilla. Tähän tarvitaan yleensä aimo annos myyntitaitoa, johtajuutta ja intohimoa, unohtamatta peräänantamattomuutta ja rohkeutta.

Yrittäjän ei tarvitse tehdä, yrittäjän tarvitsee saada aikaan.

4 kommenttia:

  1. Erinomainen kiteytys! Itse huomaan toimineeni juurikin noin. Perustin itselleni työpaikan :D

    VastaaPoista
  2. Totuuden nimissä rakensin ensimmäisestä perustamastani yrityksestä työpaikan - tosin ymmärtämättä asiaa silloin.

    Nykyisin kyseenalaistan usein omien ja muiden päätöksiä - yritämmekö kehittää yritystä yhteisen strategian mukaan, vai yritämmekö optimoida oman työmme mielekkyyttä pitkällä tähtäimellä? Yrittäjän kannattaa mielestäni tehdä näitä molempia, mutta niiden sekoittaminen keskenään on vaarallista!

    VastaaPoista
  3. Loistava tiivistys, mitä yrittäjyys pohjimmiltaan on! Tästä olemme juuri puhuneet tiimini kanssa, että tarvisiko esimerkiksi meidän yritysblogin olla asiantuntijablogi. Ei todellakaan tarvitse, koska ei kukaan halua pätemistä kuulla. Loppukaneettisi kruunaa kaiken!

    VastaaPoista
  4. yirtyksen perusidea on saada muut tekemään sinulle rahaa. muuten se on työpaikka

    VastaaPoista